Jul med en hint av materiell lycka

2010-12-30

Julafton blev ganska annorlunda i år. Jag har alltid sett till att fira jul med min familj, de har första tjing. I år blev det dock några enstaka timmar på korttidsboendet där min pappa numera bor. Han var jättetrött och jag tror inte han förstod att det var julafton. Därefter spenderade jag tre timmar i kollektivtrafiken på väg till Tjörn för att fira med Magda och hennes familj. Nina Simone hjälpte mig att hålla mig någorlunda frisk i skallen.

Imorgon är det nyårsafton och för en gångs skull ska jag bara vara hemma... och lukta på blommorna. Näe men mamma och Saraa kommer hit och Magda och jag ska laga lite gottigt och dricka vin och ha det trevligt. Ingen fest, inga taxis, ingen fylla ingen dagenefterångest.

God jul och Gott Nytt år!


Julgranen vår blev ganska tjusig tycker jag

 







 



Ljuvliga ugglan jag fick av Magda





Väl framme på Tjörn fick jag underbar julmat, bland annat vegansk julsk*nka från Astrid och Aporna. Alla väntade på mig för att börja dela ut klapparna. Jag blev riktigt rörd... jag kan inte påstå att jag är prylgalen materialist men jag blir liksom varm i hjärtat av andra människors generositet och välvilja. Eller låter det helt fel? Jag fick jättefina julklappar av Magdas syskon och föräldrar och det hade jag inte förväntat mig helt enkelt. Ni är underbara!

 

Magdas stilige bror Max

 

 

Söta Ania och charmige Hampus delade ut klapparna

 

Glad Eliz

 

 

Superglad Emilia får Hello Kitty stuff

 

 

Maus

 

 

Min sköna böna

 

 

Stilige LasseLin

 

 

Glada Maggan fick goa tvålar med en twist

 

 

Lovely Iittalamugg

 

 

Alla var trötta och sega under mellandagarna

 

 

Allt vi gjorde var att äta god julmat

 

 

Jag var tvungen att ta bild på den tardiga julkrubban eller vad det heter, hahahaha. Here featuring Skriket och E.T! (Förlåt, älskling).

 

 

Toulouse poserade purrande för mig

 


Mormor

2010-12-20

Inatt drömde jag om min mormor, Luisa, för första gången (som jag minns) sedan hon dog i somras. Min familj, Magda och jag var på väg till Chile för att hälsa på mormor, morfar och min morbror. I drömmen minns jag långa korridorer och mycket folk, baggagevagnar och förvirring. Slutligen var vi framme vid "andra sidan", dvs när man hämtat ut sina väskor och sluppit undan tullpoliser (?) och kommer ut på andra sidan likt Alice genom kaningropen. Väl framme fick jag inte lov att krama min älskade mormor... hon klappade mig tafatt på axlarna och bad mig hålla avståndet. Rör inte mitt ansikte, är du snäll, sa hon. Jag blev sårad men bortförklarade hennes reaktion med att hon kanske var förkyld och inte ville smitta mig. Sedan förstod jag att det snarare var jag som var "sjuk". Sjuk för att jag bor med en tjej, sjuk för att jag ligger med henne. Sjuk för att jag hade tagit med mig henne dit.

Jag berättade aldrig för mormor (att jag har en flickvän), innan hon dog, det kändes onödigt och jag tänkte att hon ändå inte skulle förstå det. Det skulle bara orsaka problem och dylikt. Men jag undrar vad hon hade tyckt om det... jag undrar om hon hade skakat på axlarna åt det eller om hon hade slutat prata med mig. Det hade inte gjort någon större skillnad, vi pratades mest bara vid i telefon ett par gånger om året och jag kände henne inte. Nu när jag tänker på det är ju min morbror bög... och det är en sak som absolut inte kommer på tal om hemma hos dem. Trots att de med sannolikhet visste/vet, innerst inne.
Det jag minns från min vistelse i Chile för snart tre år sedan är att hon inte kändes särskilt mormorslik. Men sånt får man väl inte säga.

Vart hon än är eller gör just nu, förutsatt att det finns någonting efter döden (det tror jag på), hoppas jag att hon har det bra.


 

Februari 2008

Morbror, hans farbror, min morfar, min mormor, jag och min mors kusin.

 

 



Fjärde advent & adjö till dreadsen

2010-12-19

Igår morses skrev jag tenta i klinisk medicin och det kändes riktigt bra, jag svarade på alla frågor och var bombsäker (höhö) på alla utom på sin höjd två frågor. Skönt!
Årets sista tenta firades med god mat, gott vin och underbart sällskap hos älskade Sara. Välbehövt och alldeles härligt. Det kittlades dödsskönt i kistan hela vägen hem.

Mellan tentan och middagen var Magdas mor Maggan här en snabbis och skänkte oss lite julglädje i form av en vacker julgran som huggit ner själv :) Imorgon ska den kläs.





 

Min underbara flickvän väckte mig idag med den ljuva doften av nybakt kladdkaka. Hon har verkligen hjälpt mig genom allt jobbiga och tunga. Det här året har varit grymt svårt och påfrestande med många motgångar, jag vet inte vad jag hade gjort utan henne. Jag hoppas 2011 blir mycket, mycket bättre.

 




Nu blir det adventsmys, finalen i damhandboll och senare film. Och såklart de sista minuterna av Musikhjälpen!

 

 


Under tiden sker det jag funderat och pratat om under en lång tid. Mina dreads ska väck. Jag älskar (för det mesta) mina dreads och jag har haft dem sedan april 2009 (creds till Sara) men med det gångna året och allt jobbigt så har jag varit i enormt behov av en drastisk förändring. Det är klart att jag hade kunnat klippa/raka bort alltsammans... men jag är lite för sentimental och behöver ha kvar långt hår ett tag till utifall att jag skulle ångra mig och vill ha tillbaka dreadlocks.

 

 

Blurred, för att det är nasty...

 

Det blir stålull av mitt hår när dreadsen kammas ut. Lite balsam och hårinpackning gör dock susen.

 

 

Hejdå älskade dreads, vi ses i ett annat liv :(

 

 


Bryt och könsceller

2010-12-16

Så mycket att plugga. Så lite tid. Så mycket ååhngest.




Det är lätt att få ett bryt eller två. Till och med roboten William har svår ångest.



But I shall overcome


 


 

 

Tack, snälla, rara Hanna för att du virkade och skickade könsceller till mig.


 

Äggcellen ser på mig med blida ögon nu. Antagligen för att jag skonar henne från att behöva eh, dela på sig.

 

 


Det kan man åstadkomma genom att hålla den andra sortens könsceller långt bort.


Men förihlvte, ta dig smman.



Wontonknyten med färs

2010-12-15

Magda och jag tog inspiration av det kinesiska köket och gjorde supergoda wontonknyten. Man kan också göra wontonsoppa, då kokar man upp buljongen med grönsaker (typ morot, babyspent, kål) och kokar wontonknytena i buljongen och serverar det som soppa. Men vi valde att äta wontonknytena som de är. Om man vill ha något annat än färs kan man testa tofu eller grönsaker.

Den här rätten tar knappt en halvtimme att göra (lite längre första gången innan man fattar hur man ska vika wontonknytena) och receptet räcker till 2 personer.


Du behöver
1 tärning grönsaksbuljong till 1l vatten
2 cm ingefära
1 vitlöksklyfta
Röd chili (jag är mesig och använder typ 1 cm)
ca 200-250 g sojafärs
1 msk kinesisk soja
½ tsk salt
1 msk sesamolja (finns att köpa i din lokala asiatbutik eller ICA fast där är det dyrare)
1 paket wontondegplattor eller filodeg

Till dippen
Soja
Sweet chilisås
Svart risvinäger eller balsamvinäger

Och så här gör du
Börja med att koka buljongen. Medan det kokar upp skalar du och finhackar ingefäran. Finhacka vitlöken, kärna ur chilin och finhacka den med. Tänk på att inte stoppa händerna i ögonen, muttan/snoppen såvida du inte behandlar chilin iförd handskar! Och utför absolut inte oralsex på någon efter att du ätit chili.................

Vart var vi? Just det. Blanda färsen med ingefära, chili, vitlök, soja, salt och sesamolja. Plocka fram en liten skål med vatten, det kommer behövas när man ska pyssla med wontondegen.


Nu är det dags att göra knytena! Om det stormkokar i kastrullen, sänk värmen till hälften.
Lägg degplattan på en torr yta. Skopa färs med en tesked och lägg det i ena hörnet på degen (mot dig). Vik in hörnet så att bara färsen täcks. Pensla kanterna med vatten så att de förseglas. Vik upp kanten där färsen finns. Ta vatten på kanterna och vik de yttre flikarna över varandra, tryck ihop. Kvar blir en liten flärp. Det här låter skitsvårt, jag vet. Så jag postar en how-to-youtubevideo:

Klicka här för att komma till videon... Spola fram till 00:30!

När du vikt ihop dina wontonknyten får de plumsa ner i buljongen och koka i ca 10 min. Servera gärna med någon eller några av dipperna som jag nämnt ovan!






 

 

Alltså... jag medger att det kanske inte SER fullkomligt aptitligt ut men tro mig - det var det!


Wonton betyder "att svälja moln", säkert för att de är så goda!

Enjoy

 



Musikhjälpen 2010

2010-12-14

Äntligen är Musikhjälpen tillbaka, folk sitter i glasburen i Malmö och pengar samlas in för ändamålet "Barn är inte till salu".

Jag har aldrig fått tummen ur och faktiskt besökt glasburen något år, och i år blir det nog inte av heller eftersom jag har en omtenta på lördag. Det behöver prioriteras...

Besök gärna Musikhjälpens hemsida och delta i auktioner, önska låtar, donera pengar etc.

Själv triggade jag igång en auktion, jag budade på Nour El-Refais strumpor :P



Bild lånad av Rebecca Martyn


Ansiktslyft och ugglor

Tyckte den här prylen behövde ett litet ansiktslyft igen. Jag är ganska nöjd för att vara amatör och ganska dålig på det här.

Småtittade på den där tecknade filmen om ugglor. Vad hette den? The Guardians?
Jag vet inte, jag gillade den inte alls... varför gör man krigsfilmer till barn? Det var dock fint med alla tokigt gulliga ugglor. Hoho!

Bettan gjorde klart min uggla här om sistens. Så här snajsigt blev det





Haha min arm ser jättefet ut. Den ska bli biffig snart. Så det så.


Saffranskatter

2010-12-13

Lucia har alltid varit min favorita högtid. Särskilt när jag gick på gymnasiet och man gick in i aulan på morgonen. Så satt man där och njöt av skönsång. Jag finner det så stämningsfullt... och alla levande ljus... Det enda tråkiga med Lucia är allt tjafs om könsbestämda roller. Som att pojkar inte får vara tärnor. Skitsnack.

Bloggen har uppenbarligen varit död ett tag. Det beror på att det har hänt ett par saker i mitt liv som krävt prioritering. Sedan har jag inte velat göra det här till en gnällblogg. För att göra gnällandet kort: min far är sjuk och bor numera på ett korttidsboende, högskolan suger så in i helvete, jag har ångest mest hela tiden och kan inte riktigt se fram emot jul i år.

Hur som haver. Igår promenerade Magda och jag till Ramnaparken och turades om att fota i den vackra, kalla vintersolen. På eftermiddagen åkte jag hem till Sara och vi bakade pepparkakor och saffransbullar. Det var fantastiskt mysigt och det blev mycket gott. "Tomten" tittade förbi och gjorde sprits till oss som vi spritsade pepparkakorna med.





Här kommer en vegansk variant på lussekatter

Ingredienser
12 12 dl vetemjöl
3 3 dl havremjölk
1.25 1 ¼ dl strösocker
100 100 g mjölfritt smör
Sojagrädde
0.5 ½ tsk salt
0.6 Lite mer än halva paketet jäst
1 1 paket saffran
russin

Och så här gör man

Smält smöret i en kastrull och häll sedan över havremjölken. Låt det svalna till fingervarmt (ca 37 grader) och häll då i bunken/skålen. Smula i jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt då saffran, salt, socker och ¾ dl sojagrädde.

 

Blanda i hälften av mjölet. Tillsätt sedan mjöl decilitervis tills degen känns lagom fast, det gäller att ha armmuskler ;)

 

Låt degen sedan vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk, i 30 minuter.

 

Skär degen småbitar. Om man ska vara anal så ska de väga ca 60 gram. Eller små nog att få fylla ut handflatan utan att väga särskilt mycket. Låt dessa vila någon minut. Man kan öva sig at hålla andan så länge man orkar.

 

Rulla ut degstyckena till avlånga strängar, cirka 30 centimeter långa. Forma dessa till lussekatter. Använd mjöl om degen fastnar.

 

Lägg lussekatterna på en plåt med bakpapper. Garnera med russin.

 

Jäs under handduk i ca 45-60 minuter. Katterna ska växa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 230 grader.

 

Pensla försiktigt med lite sojagrädde och sen in i ugnen i cirka 6-7minuter. De ska vara ljusa.

 








Och här kommer några bilder från gårdagens fotoeskapader





 







RSS 2.0