Lady Dahmer


E

Min favoritbloggerska

http://ladydahmer.blogg.se/

Feministiska tänkare kan vi inte få nog av.


Bentoboxar :D


E

För sex dagar sedan fyllde jag år och M's present till mig hade ännu inte kommit fram, men idag så knackade det på dörren :D
Jag fick en fantastiskt söt BENTOBOX! *dör*


Bento är ett japanskt företag som gör världens finaste lunchlådor och tillbehör.

Kika gärna på

http://en.bentoandco.com/collections/all


Min Bento heter Iro Iro Argyle Set






Setet innehåller en matlåda med dubbla fack, chop sticks och en ursöt påse :D


 

 

Visst är den underbar!! XD

 

 





Det ska bli jättekul att laga mer vegansk mat nu och göra matlådor att ta med till jobbet ^^ i övrigt fick jag en mixer och ett våffeljärn i födelsedagspresent.

Kikärtsbiffar och smoothies


2010-07-26

E

Igår sjukanmälde jag mig för jag var verkligen sick and tired på mitt jobb. Jag jobbar med dementa och sjuka, nattetid. Vårdtagarna är för det mesta underbara, jag älskar att jobba med dem men i år har enhetscheferna varit jävligare än någonsin. Aldrig någonsin har jag känt mig så lurad, så utnyttjad, så ouppskattad. De sparar in pengar på personal, trots det har de råd med två plasma tv per avdelning. Bland andra onödiga saker. Men de har inte råd att tillsätta sjukskriven personal (folk som varit sjukskrivna länge). Detta innebär att vi många nätter får springa omkring som dårar för att hinna med allt. Till slut går man sönder.

Anywhooo... det innebar att M och jag kunde lägga oss tillsammans för en gångs skull och vi kunde vakna tillsammans. Mmmm tjerlek! ^^
Tyvärr kunde vi bara sova till 8 eftersom gräsklipparen körde igång... suck.


Men! En mumsig frukost och lunch gjorde vi allt!

Smoothie
1 nektarin
2 persikor
1 grönt äpple
Tropisk juice
och en skvätt päronsaft


 

 

 

 

Till lunch gjorde vi:

 

Kikärtsbiffar 2-3 portioner

Ca 3 dl torra kikärtor som fått ligga i blöt över natten

1 färsk majskolv

Röd paprika

En rödlök

En vitlöksklyfta

En liten näve färsk eller torkad koriander

Lite oregano

Lite timjan

En liten näve färsk persilja

Lite grillkrydda

Salt & peppar

Ca 2 dl havregryn eller vetemjöl

 

Koka majskolven i vatten, lite salt och ett par droppar rapsolja tills kornen känns ätbart mjuka, detta tar ca 20 min.

 

Mixa ihop kikärtorna med löken, paprikan och kryddorna. Tillsätt hälften av mjölet eller mixa havregrynen tills det blir pulveriserat, typ, tillsätt hälften.

 

När majsen är färdig kan man antingen skära loss kornen med en vass kniv (akta så du inte bränner dig), då blir det lite "chunks" i biffarna eller också kan du tillsätta majskornen och sen mixa det om du är rädd om tänderna :P

 

När du blandat allt formar du smeten till små biffar, lägger dem på en bädd av havre/mjöl (så de blir täckta av ett tunt lager på båda sidorna) och sen är det bara att lägga dem i stekpannan där du värmt upp lite rapsolja.

 

Vi kokade makaroner och hade till, annars kan man ju lägga dem i hamburgarbröd till exempel!

 

Och så här blev det:

 

 


 


Födelsedag och falafel

2010-07-23

E

För tre dagar sedan var det min födelsedag, tyvärr hade jag jobbat natten innan så jag sov bort större delen av dagen och sedan bar det av till jobbet igen. Men jag hann bli lite firad ändå!

Min kärleksfulla M överraskade mig med frukost i soffan :D


Snigelsmörgås med paprika och salladsblad

Igelkottssmörgås med avokado

Björnsmörgås med nori (alger) och vitlöksoliver

Rävsmörgås med soltorkade tomater

HUR SÖTT ÄR INTE DET?

 

 

 

 

En fantastiskt god vegansk chokladtårta med Hello Kitty-mönster gjorda av smält socker <3

 

Om en timme ska vi hem till mina föräldrar och fira min och min systers födelsedag, så jag hoppas det blir trevligt.

 

 

 


 

 

Anyhow, igår försökte M och jag på oss att göra falafel och det blev GOTT! Vi blir ganska kaxiga i köket, vi är övertygade om att vi gör godare mat än vad man kan köpa ute :P

 

 

Receptet gav 25-30 falafelbullar

2 dl torra kikärtor som låg i vatten över natten

1 morot

1 salladslök

¼ purjolök

¼ rödlök

1 vitlöksklyfta

En näve färsk persilja

En näve färsk koriander (går bra med torkad koriander också)

1 msk tahini (sesampasta)

1-2 msk vatten (känn efter så det inte blir för torrt eller för kladdigt)

2 msk mjöl

½ dl falafelkrydda

Extra spiskummin efter behag

Salt & peppar efter behag

 

Finhacka löken, riv moroten och mixa alla ingredienser tills det blir en fin smet. Forma till platta biffar eller bollar. Värm rapsolja i en kastrull (så mycket att falafeln blir täckt av oljan) och fritera falafeln tills de får en fin brun yta :)

 

 

 

Falafeln åts i supergott libabröd med sesamsås (gjort på tahini, vitlök, lite olja och salt), gurka, vitlöksoliver, tomat och salladsblad.

 


Om att komma ut. Och piercingar.


2010-07-17

E

När man inte lever efter normen på ett eller annat sätt kommer det alltid finnas tillfällen då man måste komma ut. Och ibland ta konsekvenserna.

Det finns de som förespråkar att "komma ut" som en politisk handling när det rör sig om t ex homosexualitet. De menar att det kan vara lite nyttigt att vara "in your face" eller åtminstone påminna folk att alla är inte stöpta i samma mall. Lite "hey, vi finns här, bara så ni vet!".

Att komma ut innebär att man helt enkelt berättar, på ett eller annat vis, att man t ex är bög. Eller flata. Eller bi. Eller något annat. För sin mamma, lärare, kollega, chef, katt etc.

Jag jobbar extra (dubbla jobb snarare) på ett sjukhus nu i sommar, dels för pengarna och dels för erfarenheten.
Hur som haver. En sköterska jag aldrig träffat förut frågade mig igår "var jag kommer ifrån" (då jag ibland svarar "Månen", för sakens skull), vad jag gjorde, OM MINA FÖRÄLDRAR VAR GIFTA (ja, hon ville veta det!) etc etc... Varpå hon kastar ur sig bedrövliga saker.

Hon: Men du borde verkligen plocka ut den där saken du har i näsan. (Jag har en septumpiercing i snoken).

Jag: Nej, jag gillar den.

Hon: Du är inte en fin flicka i den. Vad säger din pappa om det då??

Jag: Eh.. han har inget emot det. (Vad fan har min far med saken att göra? Sen liksom slog det mig hur hon resonerar. I hennes värld styr män. Antar jag. Eller aliens).

Hon: Jaha! Om du hade haft pojkvän hade han nog sett till att du plockat ut den minsann!

Jag: Men jag har ingen pojkvän och jag tänker inte plocka ut den för Jag Gillar Den. (Att jag inte fick en total shitfit är märkligt, jag tror jag blev chockad).

I det här ögonblicket hade jag kunnat svara att jag minsann har flickvän och att HON OCKSÅ GILLAR MIN JÄVLA NÄSPIERCING. Och det hade förmodligen löst allt, jag hade förmodligen inte behövt prata med kvinnan igen. Ever (Ja, för hon hade säkert tyckt att jag är en syndig och äcklig människa). Men nu valde jag att Inte komma ut för den jävla kärringen som stod och hackade på mig... för jag tycker nämligen det är KUL att komma ut, det gör mig glad.. så jag ville inte göra det under de förutsättningarna.


Så idag kom jag ut för en glad artonårig pöjk på lasarettet som berättade om sina planer att flytta till Gdansk i Polen för att läsa till läkare. M kommer nämligen från Gdansk, vilket jag berättade och fick lite fjärilar i magen som jag alltid får när jag outar mig själv och får skryta lite om min fantastiska bättre hälft.




Nu blir det till att "outa sig själv" som vegan och förmodligen få höra: VA? Vad äter man då?
Men den dagen den sorgen.




Här kommer en bild på min snygga piercing. Båda två!




Cyklar och seitan

M

Snart är jag och E stolta cykelägare! Jag ska få ärva två cyklar som egentligen skulle till soptippen pga dom bara stod och samlade damm i en ladugård. Ser fram emot att kunna ge oss iväg på äventyr med våra nya cyklar.
Idag har vi nästan bara ätit rotgrönsaker, smoothies (inte jag för att underbara E inte är van att vara vaken på morgonen) och ungsbakade grönsaker till middag, till lunch och mellanmål har det varit mest frukt.






Vi gjorde lite seitan precis nu, vad mycket man kan göra med mjöl! Vi stekte det med paprika och så ris till det. E tar med sig det som matlåda imorgon.

http://www.oxon.se/seitan/




Vegansk ärtsoppa


E


Kvällsmaten idag består av min hemmagjorda ärtsoppa. Det är första gången jag gör det så jag hoppas det smakar lika gott som det luktar och ser ut.
Senare åt M och jag soppan och hon tyckte det blev jättejättegott, wupah! ^^



Ärtsoppa (3 portioner, tar ca 70 min att tillaga)
2 dl gula ärtor
1 stor gul lök
1 tärning grönsaksbuljong
1-1½ liter vatten
1 dl vitt vin (jag använde mig av ett torrt australiensiskt vin)
1-2 klyftor vitlök
2 tsk timjan
Salt och peppar

Ärterna ska ligga i blöt i minst 6h (går bra att lägga dem över natten t ex), häll av vattnet innan kokning. Stek hackad lök med riven vitlök. Koka löken i vatten med ärtorna och buljongen i en timma. Om det blir för tjockt kan man hälla på mer vatten. När ärtorna känns mjuka tillsätter man timjan, salt, peppar och vitt vin. Et voilà!



First time vegan

2010-07-15

E

Det är min andra dag som en nyfrälst vegan. Tidigare var jag en dålig vegetarian som åt fisk, skaldjur, ägg och mjölk. Hur som helst är det slut med det nu för att min underbara flickvän har hooked me up. Hon var vegan rätt länge innan hon blev en dålig vegetarian som jag men tillsammans ska vi bli benhårda (åtminstone hon) veganer.





Dagens frukost
Smoothies

Min smoothie bestod av:
Tre nektariner
En handfull bigaråer
En banan
Apelsinjuice

M's smoothie:
Tre nektariner
En banan
Havregrynsflingor
Apelsinjuice


(Smoothien på bilden är inte någon utav de smoothies vi gjorde idag, men smoothien med bigaråer såg ungefär ut såhär, fast med mera rött bärskal).

RSS 2.0