Glass och djungeltrummor

2010-10-15

E

Det var en konstig kväll, och en ännu konstigare natt. Vi gick och la oss runt halv tio (jag brukar komma i säng mellan 00-03 nu för tiden) och jag sov lite halvoroligt till ca 05:30 då min mage började låta som en jäkla djungeltrumma.

Kanske inte borde ätit kinamatsrester till brunch, kanske inte borde ätit bananasplit till middag... Däremot åt vi jättegod scrambled tofu (som äggröra minus ägg) med purjolök och tomat.

Hur som haver, jag gick upp strax innan 7 och har suttit och pluggat av och till. De senaste två timmarna har jag strugglat med bloggens utseende (visst blev det fint :D).


JORÅSÅATT
Jag tänkte tipsa om världens godaste veganglass. Och jag vet att ni älskar era jäkla B&J men de här förtjänar också en chans, plus att de är billigare!

Jag har några favoritsorter:

Oatly (tyvärr är inte dessa glutenfria)
Vaniljglassen och glasspinnen har jag inte testat men de är säkert smarriga.
Jordgubbsglassen är stört god, särskilt på våfflor.
Kolaglassen är heeeelt underbar och M's favorit.




Samt Tofuline (Ingmans)

Med smaken choklad... mmmmmmmmm..... To die for.



Din guide till dödlig...

2010-10-14

Din guide till dödlig bukfetma á la E & M :D

Frukost:

Ingen (vi sov till 10, okej M åt en macka men det räknas knappt).

Brunch:
Resterna från gårdagens kinamat.

Middag:
Bananasplit
med extra allt.

Kvällsmat:
Återstår att se, förmodligen te och mina knäskålar.




Gruvarbetarna

2010-10-13

E

Det är helt otroligt att de 33 gruvarbetarna i Chile som satt/sitter fast 620 meter under ytan lever. Och räddas just nu. Den tolfte gruvarbetaren Edison Peña är på väg upp just nu och jag följer med spänning händelserna live.

Nu gäller det bara att kapseln och alla maskiner sköter sig........... Men alla är hoppfulla och positiva och himla patriotiska :P som de alltid varit, chilenare. Förresten är jag halvchilenare ;)

Jag läste att det tar ca 15 minuter att färdas de 620 meterna, det betyder att kapseln färdas i mindre än 2,5km/h. Måste vara 15 väldigt långa minuter...

/orolig




Chiles president Piñera med meddelandet som bekräftade att alla 33 var vid liv.


Läkning och Bright Eyes

2010-10-12

E

Ugglan läker för fullt, hoppas jag.. den ser inte infekterad ut alls men i förrigårnatt blev jag galet illamående, kräktes på natten och mådde svindåligt hela dagen igår. Kallfrossa och ont i kroppen. Huvaligen...
Det verkar som att flera av gästerna som deltog i barnkalaset fick en släng av matförgiftning. Sånt som händer, no biggie liksom, hoppas bara inte det drar ut på läkningen.


Oh, no... min mamma kommer fan sucka högt och lågt när hon ser mitt nyaste tillskott. Förhoppningsvis blir hon inte alltför.. arg /eliz, 22 snart 12.


Insmetad med Bepanthen (f.ö hade jag svårigheter att hitta salvan på Apoteket så jag frågade om hjälp varvid jag blev hänvisad till hyllan "Barn". Haha).





Idag har jag mått mycket, mycket bättre och studsade (nästan) upp ur sängen och gjorde frukost till M och mig själv. Så satt vi i köket och lyssnade på fantastiska Bright Eyes. Den senaste tiden har vi lyssnat oavbrutet på Harry Potter med Jim Dale som uppläsare (nu är vi på The Goblet of Fire :D) och musiken har glömts bort lite.


Conor Oberst, sångare i Bright Eyes


En av mina absoluta favoritlåtar med Bright Eyes heter

We are nowhere, and it's now

If you hate the taste of wine
Why do you drink it till you're blind?
And if you swear that there's no truth and who cares
How come you say it like you're right?
Why are you scared to dream of God
When it's salvation that you want?
You see stars that clear have been dead for years
But the idea just lives on...

In our wheels that roll around

As we move over the ground
And all day it seems we've been in between
A past and future town

We are nowhere and it's now

We are nowhere and it's now

And like a ten minute dream in the passenger's seat

While the world was flying by
I haven't been gone very long
But it feels like a lifetime

I've been sleeping so strange at night

Side effects they don't advertise
I've been sleeping so strange
With a head full of pesticide

I've got no plans and too much time

I feel too restless to unwind
I'm always lost in thought as I walk a block
To my favorite neon sign

Where the waitress looks concerned

But she never says a word
Just turns the jukebox on and we hum along
And I smile back at her

And my friend comes after work

When the features start to blur
She says these bars are filled with things that kill
By now you probably should have learned

Did you forget that yellow bird?

But how could you forget your yellow bird?
She took a small silver wreath and pinned it onto me
She said this one will bring you love
And I don't know if it's true
But I keep it for good luck

Ink'd!

E

Hehu, hemma och nyduschad efter fyra timmar hos bästa Bettan som ägnade sig åt att pryda min högra överarm med bläck.

Äntligen en söt liten uggla. Nu är konturerna färdig och skuggningen får vänta till nästa sittning.





Sojakorv Stroganoff med champinjoner

E

Så när man Har krossade tomater kan man göra jättegod sojakorv stroganoff! Och så kan man tillaga riset på ett märkligt vis...





Sojakorv Stroganoff (2 pers)
5 st sojakorvar
1 liten gullök
2-3 halvstora färska champinjoner
1 burk/paket krossade tomater
Havregrädde (eller i det här fallet havremjölk pga brist på grädde)
Ketchup
2 klyftor marinerad vitlök
En nypa oregano
S&P
ca 2dl jasminris


Skölj riset en stund tills det inte är så mycket stärkelse kvar. Värm upp några droppar olivolja i stekpannan och ös ner riset i stekpannan. Stek riset i ett par minuter på medelhög-hög värme (salta det lite grann) medan du kokar upp ett par dl vatten med en halv grönsaksbuljong (ja jag vet, jag missbrukar grönsaksbuljong). När vattnet börjat koka öser man ner riset i kastrullen med vattnet och kokar riset som vanligt.

Hacka löken och fräs den i stekpannan. Hacka upp korven och champinjonerna och ner med dem i stekpannan as well. När löken och korven fått lite färg rör du ner krossade tomater i pannan och hackar ner 2 klyftor marinerad vitlök. Tillsätt havregrädden/havremjölken och ketchupen tills du får en rödrosa färg. Krydda och smaka av.
Färdigt!





2010-10-10


Vi är fortfarande på tredje talboken, The Prisoner from Azkaban, det är så himla spännande! Men jag börjat bli riktigt frustrerad över att min förkylning inte verkar vilja ge med sig.

Igår var jag på barnkalas för mitt kusinbarn Nicolas som fyllde 2 år förra månaden men inte kunnat fira pga förkylningar. Där var massa små glada troll (barn), en trollkarl med stora bekräftelsebehov, en Nalle Puh-piñata som blev ihjälslagen och en vacker födelsedagstårta. Det var faktiskt väldigt trevligt, trots alla barn höga på socker. Jag tror jag är lite rädd för småbarn... bådar ju gott, liksom.





Harry Potter på talbok

2010-10-08

E

Vanliga böcker i all ära, men periodvis är jag rastlös och går hellre omkring och gör saker än att sitta still med en bok. Ljudböcker har sällan varit min grej dock, jag brukar störa mig enormt på uppläsarrösten men M tankade hem samtliga Harry Potter-talböckerna med fantastiske britten Jim Dale som uppläsare. Tre dagar senare har vi hunnit fram till Fångaren från Azkaban.

Det var väldigt längesedan jag läste de första böckerna och det är fantastiskt mysigt och lite nostalgiskt att "läsa" dem igen på nytt, en efter en...


 

J. K Rowling i mitt hjärta


Middag för vänner 2.0

2010-10-07

E

I lördags hade jag två fina vänner över på middag hemma hos mig och M. Tanken var att allt som serverades skulle vara veganskt men pga av extrem glutenintolerans blev det några kompromisser.

Ska jag placera den i kategorin "Övrigt" eller "Veganskt"? Det får bli "Veganskt", det är enkelt att göra den här middagen helt vegansk.

Jag tog tyvärr inte kort på nånting (och alla foton i det här inlägget är lånade från Google) vi serverade men här kommer en snabbversion på allt:


Förrätt
Toast med trattkantareller och skivad gullök (svampen och löken stektes först på stekpannan med salt och peppar innan den åkte in i toastern mellan bröden).






Huvudrätt
Supermumsig potatisgratäng.
Potatis, gullök, Alpro sojagrädde (glutenfri som tur är) och en halv tärning grönsaksbuljong.

Jag gjorde två olika gratänger, en med vanlig Goudaost och en med vegansk Gouda från Bute Island (finns att köpa på bland annat Willys).

Om jag får säga det själv blev potatisgratängen jäävligt god!








Förutom potatisgratängen stekte jag lax till min glutenintoleranta vän (som inte kan äta någon form av soja/qourn-produkt utan allergiska besvär). Och till oss andra gjorde vi fyllda paprikor.

För att göra fyllda paprikor behöver man stora (t ex röda och gula) paprikor som man skär bort stjälken på och tömmer dem på kärnor. Skär bort en liten bit av bottnarna på paprikorna för att de ska stå upp stadigt.

Koka ris och stek sojafärs med hackad gullök och en klyfta vitlök. När riset är färdigt blandas riset och färsen med löken. Krydda rikligt med paprikapulver, grillkrydda, svartpeppar, oregano och salt. Smaka av och när man är nöjd fyller man paprikorna med sin fyllning och stoppar dem i ugnen på ca 225°C i ca 20 min.






I salladen hade jag ruccola och bladspenat, körsbärstomater, avokado, rödlök, gurka och svarta oliver.


Efterrätt
Enkel men jättegod frukt- och bärsallad med apelsin, physalis, krusbär, hallon, banan och äpple.





Hahahaha, sambon: Lök i allting, fan vilken blatte du är :P




Kvällen blev hur mysig och trevlig som helst, vi drack rödvin och alla tyckte om maten (jaaaa, bekräfta mig!). Min glutenintoleranta (jösses, hon har faktiskt ett namn men jag har inte frågat om jag får skriva om henne) vän var väldigt glad för att vi hade ansträngt oss och bjudit henne på middag. När man diskuterat diskriminering så mycket det senaste kändes det fel att diskriminera en god vän bara för att hon har särskilda matbehov. Som tack fick vi världens häftigaste present :D

TUTTMEMO!!

Det är som ett gammalt hederligt memoryspel fast med bröst. "50 bröst, inget är det andra likt". Kan varmt rekommendera det, det är ett roligt och lättsamt spel och alla gillar väl tuttar ;)





25 par bröst, alla är olika!
Bröst har alltid varit föremål för diskussion. Det är lätt att tro att exponering av bröst är ett modernt fenomen men konsthistorien vimlar av nakna bröst. Titta bara på 1700-talets vågade dekolletage, barockens svällande former eller renässansens blottade små fasta idealbröst. I dag är idealet en perfekt formad d-kupa, men majoriteten av Sveriges kvinnor är ganska nöjda med sina icke-perfekta, asymmetriska bröst.
I Tuttmemo möter du några av dessa kvinnor, ja, eller i alla fall deras bröst. Spelet är först och främst tänkt som ett underhållande spel med fina motiv, men om spelet även kan starta diskussioner om skönhetsideal och vår samtid är det en bonus.

Linsgryta, när du glömt att du inte har krossade tomater

E

I ett par dagar har jag varit förkyld och vi har haft en hel del att plugga. Så utan större motivation la jag gröna linser i blöt och satte mig i vardagsrummet igen. Tänkte "jag gör linsgryta sen...".

Några timmar senare när hungern väl vunnit över lathet började jag plocka fram ris till linsgrytan när jag upptäckte att det är slut på krossade tomater... Hurra!

Men jag är himla fiffig förstår ni!

Linsgryta á la jagharglömttomaterna till 2 pers
2-2½ dl gröna blötlagda linser
ca 2 dl sojafärs
½ gul lök
1 klyfta vitlök
¼ rödlök (som liksom låg skräpandes löst i kylen)

1 burk/paket krossade tomater
4-5 körsbärstomater
½ röd paprika
Några soltorkade tomater
Ett par svarta oliver
Ketchup
S&P
Vatten

Oregano
Timjan
½ grönsaksbuljong
Curry

Gör så här:
Koka linserna tills de blir mjuka, det tar kanske 20-30 min. Mixa alla tomaterna, paprikan, oliverka, ketchupen och kryddorna. Tillsätt vatten så det inte blir för tjockt.
Hacka all lök (inklusive vitlöken), fräs det i stekpannan. Lägg i sojafärsen med löken och sedan tomatröran. Slutligen tillsätter man linserna och rör om. Tillsätt buljongen och de andra kryddorna.

Servera med ris :)

Ursäkta bilden! Vi hade ätit upp det mesta när jag kom ihåg att ta kort på det.





Mät ditt CO₂-utsläpp 2.0


Vi hittade en bättre sida för att mäta ens koldioxidutsläpp, en sida som hade mer kategorier att basera resultatet på.

Om du vill mäta ditt koldioxidutsläpp klicka här.

Den första delen heter "House", där man skriver in hur mycket el (eller olja, pellets etc) man gör åt per år.
Enligt senaste elräkningen beräknas vi göra år 1354 kWh/år men jag valde att räkna koldioxidutsläppet från januari i år t.o.m dagens datum, det motsvarar ca 790 kWh.

Den andra delen heter "Flights", där vi inte anger några detaljer eftersom vi inte har suttit på ett flygplan de senaste 12 månaderna. Likadant med kategorierna "Motorbike" och "Car".

Femte kategorin är "Bus & Rails". Mellan januari tills nu har vi åkt ca:
50 km med buss
650 km kortdistanståg
940 km långdistanståg (stockholmsresan)
10 km spårvagn
10 km tunnelbana

Sjätte kategorin heter "Secondary" som handlar om livsstilsfrågor, vilken typ av mat man konsumerar, hur ofta/mycket man köper kläder, möbler och andra prylar (och om man köper det secondhand eller inte). Resten av frågorna handlar om hur mycket man återvinner.

Resultatet

Total = 0.14 metric tons of CO2

House (0.04 metric tons of CO2)
Flights/Car/Motorbike (0.00
metric tons of CO2)
Bus & Rail (0.06 metric tons of CO2)
Secondary (0.04 metric tons of CO2)



  • Your footprint is 0.14 metric tons, which equates to 0.18 metric tons per year
  • The average footprint for people in Sweden is 5.89 metric tons
  • The average for the industrial nations is about 11 metric tons
  • The average worldwide carbon footprint is about 4 metric tons
  • The worldwide target to combat climate change is 2 metric tons


If these walls could talk 2

E

Justja!

Igårkväll tittade M och jag på filmen If these walls could talk 2. Den handlar om tre flatpar under tre olika decennier (60-, 70- och 2000-tal (eller skriver man 00-tal?)). Kort och gott berörde den vilka tre olika stora problem som var centrala under dessa olika tidsperioder.

Får jag avslöja lite? Pyttelite? Annars.. kan du ju blunda, scrolla bort, klicka dig vidare eller så.. jag vill verkligen skriva lite om filmen, okej? :D





Den första delen av filmen utspelar sig under 60-talet. Paret i centrum är två fina tanter som varit tillsammans hela livet. Och problemet med deras relation (förutom att det inte är accepterat att vara gay) är att den aldrig blir erkänd. Ingen erkänner deras relation, deras kärlek.. och det är jättesorgligt.


Ellen DeGeneres är med i tredje delen av filmen och problemet med hennes karaktärs relation, år 2000, är snarare biologisk än social. Vilket är lite skönt... "Problemet" är alltså att de ska skaffa barn och det visar sig vara ganska knepigt.


Jag vet inte hur det är med andra gaykvinnor i relationer. Är det vanligt att lida av "sperma-avund"? Är många bittra för att de inte kan göra sin partner med barn? Jag har aldrig reflekterat över det på det viset. Det är klart att det är synd att jag inte kan stoppa in ett par fingrar i M och nio månader senare är hon gravid! Men jag har inget komplex över det, det är ingenting som gör mig bitter just nu. Det kan hända att jag inte tycker så om 6 år om/när M och jag försöker bli gravida. 


Hur som helst var filmen sevärd och mysig.


Middag för vänner

2010-10-01

E

Imorgon kommer tre vänner hem till oss och vi ska laga mat till dem. Lite besvärligt så här i efterhand... en av dem är extremt glutenallergisk och hon gillar inte grönsaker. Hon gillar inte svamp. Hon älskar kött.. och frukt. Det är jättenoga med att hennes mat inte tillagas i samma panna som glutenmat. Utmaning! :D

Min idé är att servera svamptoast till förrätt, potatisgratäng med någon side dish till huvudrätt och fruktsallad till efterrätt. Alltså... mina vänner kommer ju knappast hit för mina kulinariska (o)färdigheter. Det ska mest bli jättekul att se dem igen (och inte bara när man är småfull på en fest) och faktiskt prata med dem. Umgås.... och dricka rödvin, heh.

För övrigt köpte jag lax till min rara glutenintoleranta kräsna vän :P hon föreslog att ta med sig mat hemifrån men jag vill jättegärna kunna göra nånting hon kommer gilla och inte..dö..av.
Förutom lax till henne funderar jag på att göra fyllda paprikor.

Nåväl, hur det går imorgon får jag skriva om senare.

RSS 2.0