Svar


Fick en fråga på ett tidigare inlägg från Cilla. Jättekul med frågor, tycker jag :)





Sojagrädden Soyatoo stelnar alldeles utmärks i frysen över natten. Dessutom innehåller den inga E-ämnen alls enligt innehållsförteckningen!
Bildkälla

Ingredienser:
Vatten, sojabönor, kokosfett, palmfett, sockerbetssirap, majsmaltodextrin, vinsyra, algextrakt, havssalt, naturligt vaniljextrakt.

Dock kommer jag köra på Oatlys vaniljvisp nästa gång det görs glass därför att sojagrädde har en ganska distinkt smak medans vaniljvisp gjord på havre smakar mycket mildare och är godare (enligt mig) för ändamålet.

Bildkälla



Så varför har vi valt att vara veganer och inte vegetarianer?

Vi väljer bort, i största möjliga mån, animaliska produkter därför att vi inte vill gynna eller bidra exploatering av djur. Alltså etiska skäl. Ur miljösynpunkt vill vi inte bidra till koldioxidutsläpp som tex slakterier medför. Det är svårt att vara 100% konsekvent och alltid leva som man lär men vi gör vårt bästa. Dessutom finns det gott om alternativ, det gäller bara att läsa på och engagera sig. Sedan har jag aldrig ätit en så varierad kost som nu och jag känner att jag mår bra av det :)
För övrigt tycker jag att komjölk smakar ganska nasty...

Men det är inte bara veganism i matväg. Vi bojkottar kläder och skor gjorda på restavfall från slakterier. Vi undviker att köpa värmeljus med talg i eftersom det är djurfett och då är paraffin ett alternativ. Inga duntäcken etc...



Hoppas du är nöjd med svaren ;)


Lördagsmiddag

2011-01-22

På menyn:
Krämig potatisgratäng, stekta veggoburgare och en sallad på avokado, oliver, paprika, soltorkade tomater och champinjoner.
Till efterrätt: Smuldegspaj med bär


Krämig potatisgratäng
8-10 stycken mellanstora potatisar
1 stor gul lök
2 ½ dl Oatly matlagningsgrädde
½ tärning grönsaksbuljong
Vitlökspeppar
Timjan
Salt
Smör/Margarin

•    Sätt ugnen på 200°C.
•    Fetta in en ugnsform med mjölkfritt smör/margarin.
•    Skiva potatisen i tunna skivor och hacka löken. Blanda.
•    Salta och peppra efter behag.
•    Häll över grädden och strö över lite peppar och timjan.
•    Läckerheten ska stå i ugnen i drygt en timma!




Till det hade vi grymt goda veganska
Veggoburgare från Hälsosport. Det är sanslöst så goda de är!
(Klicka för att förstora de små bilderna)













Smuldegspaj med bär
1½ dl socker
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
150 g margarin
ca 2 msk potatismjöl

Hallon
Jordgubbar
Blåbär
Björnbär

•    Hetta upp ugnen till 225°C.
•    Fetta in en ugnform (yeah, vi gillar sånt).
•    Fördela bären så som du önskar och blanda med potatismjöl (suger åt sig saften lite) och hälften av sockret. Sprid ut bären jämnt i ugnsformen.
•    Blanda mjöl, margarin, havregryn och socker i en bunke tills det blir smuligt (Magda visar hur ;)).
•    Låt stå i ugnen i 20-25 minuter, tills den fått fin färg.
•    Servera gärna med glass eller vaniljvips!
















Foccacia á la gneliz och magdus

2011-01-22

Vi gör så goda saker, Magda och jag. Nom nom




Foccacia med massa gött på

25 g jäst
5 dl Oatley Havremjölk
8 dl vetemjöl
1 ½ msk olivolja
½ tsk salt

På brödet

½ rödlök
Gröna oliver
Valnötter
1 tomat (eller soltorkade tomater, tyvärr hade vi inte det just då)
Marinerade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
Flingsalt
Oregano
Ev svartpeppar

Gör så här

  • Ugnen ska stå på 200°C. Ställ en liten kastrull på spisen och värm havremjölken till 37°C (fingervarmt). Lös upp jästen i havremjölken.
  • Blanda mjöl och salt i en bunke, tillsätt havremjölken med jästen (i bunken) och till slut olivoljan.
  • Blanda ordentligt, om du har elvisp kan du blanda med den i ca 5 min eller för hand i 10 min. Degen ska vara lite lös.
  • Klä en ugnsform eller en plåt med bakplåtspapper och bred ut degen i formen/plåten. Låt degen jäsa i 30 min.
  • Skiva löken och fräs den med ½ msk olivolja tills den blir mjuk (den ska inte ta färg). Skiva tomaten och vitlöksklyftorna och fördela tomatskivorna, vitlöken, löken, valnötter och oliverna jämt på degen (efter att den jäst). Sprinkla på flingsalt och oregano och lite svartpeppar om man vill ha. Droppa resten av olivoljan (½ msk).
  • Sedan ska brödet stå i ugnen i 25-35 min. Låt det svalna och dela sedan brödet i bitar.

Njut.


The morning after

2011-01-15

Fan vad jag älskar mina vänner. Ni är guld värda! Och jag har saknat er som mina fötter saknar vårsolen!
Tack för en fantastisk kväll igår! Inga bilder blev det men jag har goda minnen för alltid.
Nu: Snabb detox, äta resterna av falafeln, mycket vatten, lunch hos mamma och sen kör vi igen ikväll!






Lycklig eliz


Blåbärssoppa och glass

2011-01-14

Igår var Magda och jag sötsugna och bestämde oss för att göra egen glass och egen blåbärssoppa. Efter att vi gjort soppan har vi fortfarande flera påsar med blåbär kvar i frysen... men det är gött.

I övrigt har jag köpt nya glasögon och nu är det geek for life.

Blåbaerssoppa med extra kärlek

ca 1 liter frysta eller färska blåbär
ca 1 ½ vatten, det ska täcka blåbären i kastrullen
2 - 2 ½ dl socker (vi körde med 3 dl socker men det blev faktiskt för sött tyckte vi).
Potatismjöl

Gör så här

  • Vräk över blåbären i en stor kastrull och ställ på spisen, häll i vattnet så att de täcker blåbären med kanske.. 3 cm. Tillsätt sockret. Vrid upp värmen. Rör om då och då under tiden.

  • Gör en redning av potatismjöl (vi hade en polsk variant). Ta 2 matskedar potatismjöl och rör i en matsked kallt vatten. Prova dig fram lite tills det ser tjockt och jämt ut utan klumpar.
  • När det börjat puttra, ställ av kastrullen och kör handmixern i blåbären en stund tills det ser lent ut. Häll långsamt i redningen medan du rör om ordentligt, häll i tills det blir så tjockt som du vill ha det (om man jämför på bilden med potatismjölsredningen använde vi hälften av det, sedan blev det lagom tjockt).
  • Ställ tillbaka soppan på plattan en stund och låt det koka i ca 3 min. Låt svalna. DRICK, ENJOY, MUMS! :D













Jag kunde såklart inte vänta på att det skulle svalna och la i två isbitar.



Jordgubbsglass á la Soyatoo

ca 150 g frysta jordgubbar
ca 150 ml Soyatoo (vegansk vispgrädde)
Florsocker

Gör så här
  • Mixa de frysta jordgubbarna och tillsätt grädden och några teskedar florsocker, mixa igen.
  • Smaka av, tillsätt mer florsocker om det inte är sött nog. Sleva ner der i byttor och frys ner.

Resultatet?
Några timmar senare var det inte helt fryst så jag provade lite nyss. Nog är det fryst... och gott! Men jag väntar på att Magda kommer hem med att servera det ;)



Bildkälla





The geek


Bland fåglar och motgångar

2011-01-13

På nyårsdagen kom Magdas syster Emilia hem till oss och förgyllde med sin närvaro. Vi strecktittade på Stieg Larsson triologin, promenerade runt Ramnaparken och fotade, pratade kärleksbekymmer och åt kopiösa mängder sushi. Det var skönt och roligt att ha henne här för hon får en verkligen att glömma bort ens egna problem :)

 

Under den senaste tiden har jag försökt bearbeta det gångna året och försökt försonas med alla motgångar och sorger som året bjöd på. Kanske ältar jag det för mycket men det börjar ge med sig, det börjar kännas ganska bra nu. Det enda som verkligen hugger till i bröstet är ovissheten i pappas sjukdom. Kommer han bli friskare? Vad är han sjuk utav? Kommer han alltid få bo på ett boende? Kommer han dö? Och så håller det på, flera gånger om dagen. Jag är fylld av skuld och skam för att jag inte ansträngde mig mer för att vi skulle stå varandra närmare. Jag ångar att jag inte har mer bilder på honom... det smärtar mig att hans minne är så försämrat. Sluta nu!!


I måndags fick Magda ett brev från högskolan där det stod att hon får återuppta sin plats i programmet. Jag blev givetvis jätteglad för hennes skull men bitter och ångestfylld för min egen del. Och det är svårt att vara helt jävla nobel och inte låta det gå ut över någon... sour loser. Igår ringde de dock, jag får fortsätta!!! :D

De fyra första veckorna är psykologiföreläsningar och tenta, sedan ska vi på psykpraktik och det ska bli jättekul! Sån lättnad...

 

Vidare ska M och jag faktiskt börja träna... Jobbig tystnad. Jag tror det kommer funka! Jag tror verkligen vi kommer pallra oss bort till badhuset och träna på Actic tre gånger i veckan de flesta veckorna... och jag är riktigt pepp! Jag ska bli fit och en stark framtida ambulanssyrra som orkar bära runt på folk. Wehöööö

Nu kommer en kavalkad från bilder när Emilia var på besök.

 

 

 

Och så här blev mitt hår post dreads
'
Det finns flera jättegamla hus som flyttats till en särskild del i parken för att ge insikt i hur folk bodde för sisådär hundra år sedan. De är mysiga, husen.

Gretas

2011-01-07

I onsdags var M och jag bortbjudna på bowling med mamma, sara, syster, systers pojkvän och hans lillebror. Det blev jättekul och jag var inte sämst, haha. Tack mamma, du är bäst :*

Efteråt satt vi hemma och kom på den briljanta idén att åka till Göteborg på Trettondagsafton på Gretas. So we did.

Jag har aldrig varit på Gretas förut, men det är inget jag skulle erkänna. Eh...

På grund av finansiella bekymmer beslöt vi oss för att vara där innan inträdesavgiften kickade in. Sagt och gjort var vi där strax innan tio och det var helt tomt. Det började trilla in ordentligt med folk framåt midnatt och jag dansade och pratade länge med en trevlig tjej. Magda hängde med några halvnygamla bekanta varav en frågade upprört "Får hon verkligen göra så där?!" och syftade på mig. Som tur är har Magda aldrig varit possessiv på det viset och svarade att "hon" får väl göra vad hon vill.

Är jag en dålig person för att jag ville prata med nya människor? Och kanske flörta lite? Det var skoj och ingen skada skedd.

Det blev några öl och det blev lite dimmigt. Det blev mycket dans och jag kom till insikten att alla borde ta efter dragqueens. De är som kvinnor fast mer och bättre. Helt hämningslösa, karismatiska, självsäkra, modiga, inyourface och bryr sig inte om vad andra ska tycka.

Efter många om och men var vi hemma halv sju på morgonen. Klockan 14 var jag på jobbet.





Bildkälla

Återupptagande av studier


Jag har haft uppehåll från sskprogrammet. Nu har jag sökt att återuppta min plats och det får jag I MÅN AV PLATS. Nu inväntar jag med magsår på deras besked.


Snälla, snälla, snälla, snälla, snälla. Det gör inget om jag får göra min praktik i fucking Sebirien, bara jag får läsa vidare nuuuu.

Jävla högskolan.





Elektricitet

2011-01-05

Facebookkorrespondans med Ungern

Eliz till David

Kära Bullen

Efter att ha släckt lampan i sängkammaren kryper jag ner under mitt täcke och omger mig av diverse tankar om livet så som chips, kroppsbehåring, små hundar, Magda, multipel skleros och tandsten.



När jag ligger i sängen med mina tankar brukar jag rikta blicken upp i taket. Närmare bestämt på Magdas tjusiga 70-...talslampa. I den sitter en energisnål glödlampa av sorten som brukar ta god tid på sig att nå sin fulla kapacitet i ljusväg.



Då händer det alltid. Det blinkar till. Inbillade jag mig? Nej. Glödlampan i ovan nämnd lampa blinkar till, inte med full styrka utan med ett dovt, metalliskt sken. Bara en sekund. Sen mörkt. Samma sak upprepas några gånger tills jag tappar intresset och somnar eller helt enkelt slutar lägga märke till det sporadiska blinkandet.

Så till min fråga. Varför blinkar den? Är jag normal?

mvh anonym


David till Eliz

Kära Anonym

Det är väldigt vanligt med sådana problem i din ålder och det är ingenting att oroa sig för.
Efter hand som en ung flicka växer upp, genomgår hennes kropp en rad naturliga förändringar. Dessa kan kännas lite knepiga från början, men är en naturlig del av att växa upp och bli en ung kvinna.

Flimrandet som du ser, för jag är säker på att du verkligen ser det och inte inbillar dig det, beror troligtvis på ojämn el-leverans eller en trasig ljuskälla.
Du förstår. Energisnåla lampor är mycket mer spännings-störnings-känsliga än vanliga glödljuslampor. De behöver en mer stabil leverans av 230v vilket gör att om man på vissa ställen får mellan 215-245 Volt variation på sin elleverans, vilket är rätt vanligt förekommande, så kan de flimra.
Men jag rekommenderar att först å främst testa att byta ljuskälla, eftersom det inte finns mycket att göra åt elleveransen.

Skulle det inte hjälpa så skriv gärna igen, och kom ihåg att du är fin och unik precis som du är och att det inte är något konstigt med att se flimmer.

Mvh Bullen

RSS 2.0